23 Ekim 2007 Salı

ANARTO'NUN BURSA SUNUMUNDAN NOTLAR

Sıcak bir açılış konuşması yapan,Prof.Dr.Ercan DÜLGEROĞLU hocamız.
NOT:MSN Adresimi sağ üste aldım:::))ve kırmızı renk yaptım göremeyenler varmış::))))
Anarto sunusunun açılış konuşmasını yapan Devrim OSKAY Hocamız.Arıcılarımızın dünyada kullanılan son sistemlere geçmesi gerektigini anlattı.
Ahmet BİRBİLEN abimiz Bursaya gelemedi,Ama gönderdiği filimle gene eylül ayında maskesiz havasını attı.Halil filmi internetten yayılarız dedi.Filim güzel ve ilğinç.
Her kovandan bir çıta arılalarak devşirme konloni oluşturdu.Bir kişi haricinde de itiraz eden olmadı.itiraz edende ünüverite görevlisiydi,(19 mayıs).Bence yersiz itiraz etti.yüzyüzede konuşamadık çünkü son sunuyu biz verdik birde ufak bir oyun oynadık.Bİz dedikki Devrim hocadan sora aynı salonda sunumuzu vereceğiz .Ama gidip öbür salona sunuları bilgisayara aktardık.Devrim hocanın sunu bitti başlayın dediler::)) dedik bizim sunular öbür bilgisayarda.Böylece tüm sunular bitti herkesi tek salona topladık.Bu işten benim Murat'ın ve Halil'in haberi var.
Halil sunuya başladıgında salon acayip oldu.
Bloglardan kesitler almış ama,benim erkek larva tranferini atlamış.Atlanacak sakarlıkmıydı onu koysaydı salonu kırardık gülmekten.Biz aslında bursada olan kongreyi her akşam MSN den yapıyoruz diye bir liste attı ekrana 15 kişi var ve ülkenin hertarafından arıcılar biri Amerikadan biri Almanyadan arıcılar.Giritteki monas yoktu listede.oda bizden oldu her akşam bana hello Ali diyor.
Çeşik çeşit haberler geçip gidiyor bakıyorum salona herkesin ağzı açık kaldı.
Ana o da ne Halil bir kovanında varroa görmüş ve çok sevinmiş.Bizim artık varroa sorunumuz kalmadı,orada akademik sunum yapanlar hala asitlerin bence tam hangi ölçüde verilecegini bilmiyorlar.biz iki senedir kullanıyoruz.Azmı parmakları soyuldu bazılarının.Formik asidi çok sevip üstüne bile oturan oldu,zamanla onlarda sevecekler asidleri.
Devrim hoca hemen her sunu sonrası söz istedi.Yabancı ülkedeki her arıcının suni dölleme yaptıgını bunun çok basit iş oldugunu söyledi.Bence insanlar bazı şeyleri gözünde büyütüyor.
Amerikalı Suzun bir saatte 32 anaya suni dölleme yapmış.Yalnız sperm önceden hazırlanmış.Hızı gördünüz saatte 32.
Hocamızın kendi sunusu bu resim.Yerli 5 ırk arımızın korunmasını istiyordu.Amerikada arı yok adamlar neyi korusunki diyordu.
Yurt dışında pratikler daha çok bunu dikatle izlediniz ve olayları birbirine eklerseniz anlıyorsunuz.Bizim araştırmacılar arıların varroaya karşı savaşını denemek için 100 civarı arı alıp deney yapıyorlarmış ilaç verip.Devrim hocada çok basit bir örnek verdi,arıcılarımızda yapabilirmiş.
Her kovana bir kavanoz.Ve her kovandan 10 tane işçi arı alıp kavanoza koyup içeri bir tane varroa salıyorsunuz.Bazıları kardeş kardeş yaşarken bazıları varroaya sataşıp ısırıyor.Ben yeni ögrendim deneyemedim.
Yalnız şunu iyice anladımki yurt dışıyla aramızda araştırmalarda bile uçurum var.

En son gurbumuzu toplayıp resimledik resimde Alman ve Bulgar bilim adamları vardı.

1 yorum: