14 Ocak 2008 Pazartesi

ANAARI ÜRETİMİ


1- Bu benim üretmiş olduğum anaarılardan biri,özellikle bunu seçtim bir asalak ayağını ısırmışı.Karıncayı işçi arılar öldürmüştü ama karıncanın çenesini tırnak makasıyla açmıştım::)))
2- Arıcıların kendi arılarını kendi üretmesi.Anaarı üretebilmek için yapılması gerekenler.İlk olarak kuvvetli bir kovan seçilmeli.Şimdi yapılacak olanlara bir göz atalım,Yukarda ki resimde dikkat ederseniz,bir sürü erkek arı var,bu işe başlandığında erkek olmasa bile kapalı erkek arı gözlerini görmeniz lazım.En önemli konulardan biri Ana üretilecek kovan çok iyi varroa mücadelesinden geçmeli.


3- Bu kovanın anaarısı birkaç çıta arıyla başka kovana alınmalı.bana göre ilk başlayanlar için tüm larvalı ve yumurtalı çıtalar arıları silkelenerek,başka kovanlara verilmeli.Çünkü bu sizin başarı sansınızı çok artıracak ve verdiğiniz larvaları kabul etmek zorunda kalacaklar.Anaarı üreteceğiniz kovanda yaşlı larva bile olsa, arılar gidip yaşlı larvalardan anaarı üretmeye kalkarlar,buda sizi hayal kırıklığına uğratıyor.


4-Bu herkesin rahatlıkla yapabileceği,anaarı meme başlangıçları,yapımını filimlerde ve resimlerde gördünüz.


5- Anaarı meme veya yüksük deniyor,bir parçaya monte edilmeli ki,çıtadan rahatlıkla alıp başka yere verilebilmeli.


6- Onun için kafanıza hangisi uyarsa o malzemelerden bu aparatı yapın.Resimde mısır sapından yapılmış janter parçası var.


7- Burada yüksüklerin bir tahtaya veya mısır sapına tutturulmuş şekli görülüyor.


l8-Bunlarda hazır janter ekipmanları birbirine geçen özellikle anaarı üretimi için mış,plastikten parçalar.Yalnız şunu burada belirtiyim,hiç bir profesyonel anaarı üreticisi şu yukarda ki plastik olanları kullanmıyor.Bizim gibi hobiciler kullanıp birde olmazsa yapamayız kanısı var bunu bir kafanızdan silin.


9- Malzemeler bitti hazır vaziyette duruyor bir başka püf noktası da ben daha önce yapmadım ama öneriliyor.Transfer yapacağınız çıtaya yüksükleri monte ettiniz,bunu şurup veya bal sürüp kovana koyarsanız bu çıtayı arının daha iyi sardığı söyleniyor,ben bunu yapmamıştım.


10- Transfer günü anaarısı alınmış kovanı açıyoruz.Tüm çıtalar kontrol edilecek hem de silkelenerek,tüm anaarı gözleri bozulacak,larvalı çıtaları da alacaksınız,ilk yapanlar tüm larvalıları alsınlar,kapanmaya yaklaşan larvalar aslında alınmaya bilir ama ilk yaptığımız ve başarmak için çabaladığımız için ne kadar yumurta larva var hepsini alın başka kovanlara verin.


11- Bu memeler temizlenir ve bir kaç tanesinin sütü alınır.


12- Memelerin koparılıp atılmış hali.


13-Dıştan sağ tarafa bir ballı çıta,yanına bir ballı daha,yani kovanın arkasındayız sağ tarafta iki çıta ballı çıtamız var,içteki çıta sırsız ballı olursa çok iyi olur.


14- Bunu transfer yapılmış bir çıta olarak kabul ettik,yani transfer bitti kovana vermek üzere bekliyor.Sağdan üçüncü çıta bu çıta olacak.


15-Kovanın dördüncü çıtası,bu şekilde polenli bir çıta olacak,daha önceden araştırıp bu kovana başka kovandan da polenli çıta getirilebilir.Bu kadar çok polenli çıta yoksa aşağıdaki gibi ballı ve polenli çıta konulacak.
16-Bu çıtada polenli çıta olarak kullanılabilir.Erken ilk baharda anaarı üreteceksek,kıştan çıkmış arılarda aşırı polenli çıta bulmak zordur.



18- İkici bir posta daha yapacaksak larva transferini,bu kapalı yavrular bizim gene işimize yarayacak ve lazım olacaklar.17- Kovanımızda böyle kapalı yavrular kalabilir.


19-Burada sütlü bir meme görüyorsunuz,bir kaç tane böyle memenin sütünü enjektörle çekiyoruz.Birde küçük kaba temiz ve az bir su koyuyoruz.Enjektörün içindeki sütü suyun içine boşaltıp,tekrar gene çekecek,bu işlemi seri şekilde yaparsak suyla süt tamamen karışacak sıvı bir hal alacak.


20- Burada sıvılaşmış sütü kola kapağına doldurdum,Transfer edeceğim memelere azar azar damlatıyorum,larva kaşığının ucunu sulu üste sokup çıkartacak ve yüksüğün içine dokunduracağız.Sulu larva transferi budur.Başarı şansınızı daha da yükselten yöntem.


21-Bu yukarıdaki resmi bir yabancı siteden aldım.Burada bir şeyi daha keşfettim,bu herkesin işini o kadar kolaylaştıracak ki.Çok bakmıştım bu resme son anda okudum.Transfer edilecek petek çok derinden tıraşlanmış,Yani petekteki gözler sıfıra kadar kesik,buda o kadar kolaylıktır ki,larvayı almak çok kolay.Bunu şu an anladığınızı sanmıyorum,ama ilerde çok işinize yarayacak.
Not.Burada şu şekilde bir açıklama getireyim.Petek gözü dar bir bardak olarak düşünün.Bu bardağın dibinde de bir parça ince bir makarna var.Elinizde de bir alet ama bu açıdan o makarnayı almanız beceri ve yetenek istiyor,ama zor değil.Petek gözünü tıraşlayıp keserseniz makarna tabakta olmuş olacak,alması kolay olur ve larva yada zarar verilmez.


23-Transfer edeceğiniz larvanın yaşı ,en iyisi 24 saatlik olanıdır.Bunu en iyi şekilde anlamanın yolu vereceğiniz esmer bir peteğe atılan yumurtaları takip edip üçüncü gün çatlayan larvaları transfer etmektir.Bu tür bir haber yapmayı düşünmedigimiz içinde ,habere resim uydurmaya çalışıyorum.



22-Alacağımız larvaları işe başlamadan işaretlersek hangisini alayım diye düşünmezsiniz bu iş için bir keçeli kalem yeterli.Bu resimlerdeki işaretli olanlar günlük larvadır,diğerleri yumurta.


25- Fakat bu çin kaşığının larvaya zarar verdiği görüşü çok yüksek,ama yukardaki traşlanmış petekten ince bir tıgla bile çok rahat transfer yapılır,petegi traşladıktan sonra larvayı alma çok kolay olacak,basit bir telle dahi bunu başarabilirsiniz.Şunu özellikle bir daha vurgulayayım,Transfer edeceğimiz peteği çok derinden kesersek,larva kalemlerine filan gerek kalmayacak,kürdanla gir larvanın altına,transferini yap,şimdi sizi çok zor gözüküyor ama göreceksiniz,o günler bir gelsin.Sonuçta transfer kalemleri kaşıklarıda bana göre kürdandır.


24- Burada larva transferi yapılmaya başlanmış resimler var.Şunuda belirtiyim bu elimdeki kaşık çın kalemi diyorlar.Telden olanları kullanması zor deniliyor.


26- Larvanın yüksük içine konmuş hali,bu resim Murat Çakır kardeşime ait,ben transfer yaparken çekime gelmişti.Çok şahane bir resim,birde larva transferinde çoğu şey çok ufak görmeniz çok zor.Yanımda transferi seyreden abi larvayı alamadın kaşıkta larva yok diyenler vardı,resim o kadar büyük gösteriyorki sonuç bu.Transfer bitti ve larvalı çıta yukarda anlatıp verdigim sıralamada ballı ve polenli çıta arasına verilmeli.


27- Bu kovanı tranfere girmeden ayarlamıştık ve çıtayı bırakacagımız yer hazırdı.Tranferi yaptık hızlı bir şekilde larvaları kovandaki arılar teslim ettik.Ve 10 gün süreyle devamlı sıvı ve kekle beslemeyi sürdürdük.Bunun 10 gün olmasının sebebi memeler 10 günlük olunca buradan alınacak ve kutulara gidecek,Besleme iyi yapılmazssa arılar sitrese girip bir kaç tane memeyi bırakır ,digerlerini keser.Beslemeyi güzel yaparsak 10 gün çok iyi bakarlar memelere alırsın kutulara ruşetlere dağıtırsınız.Bu kovanda bir kez daha tranferde kullanılabilir.Daha sonra bu işe devam edilecekse başka bir kovana geçmeniz lazım.


28-Daha önceden hazırladığımız anaarı yüksüklerine,Transferi bu gün yaptık.Burada kovana yapılması gereken ,en iyi şekilde sıvı ve katı besleme uygulanması ve buna da en az 10 gün devam edilmesi.Transferin ertesi gün çıtayı çekip bakabilirsiniz,ve o zevki tadacaksınız,çünkü büyük bölümü tutmuş olacak.Yukardaki resim transferden bir gün sonrası çekildi.


29- Larva tarnferinde başarılı bir çıta ilk defa yapmışım,25 tane transfer var,19 tane tutmuştu.


- Anaarı memeleri 10 günlük oldu mu verilecekleri kutuya,kuşete veya kovana nakledilirler.En sağlıklısı anaarının gittiği yerde memeden çıkmasıdır,memeden çıkmış ve eşleşmemiş anaarıların kutulara yada kuşete verilmesi halinde kesilme riski büyüktür.





- Kovanlarada anaarısı yoksa yukardaki gibi çıtalar arasına meme konulabilir


32-10 günlük anaarı memeleri bu şekilde daha önceden hazırlamış olduğunuz kutulara dağıtacaksınız.Bu yöntem tamamen amatörler içindir,konuyu dağıtmamaya çalıştım,sade yazayım dedim bir baktımki 80-90 resim olmuş onu çıkar bunu çıkar buraya kadar düşürdük.Birde bu haber için resim çekmemiştik,o kötü oldu habere resim ayarlamak zor.Bu sene bu har için ayrı resimler çekecem.Elinizde binlerce resim olması bazı haberlere yetmiyor.
NOT.Anaarı üretimi bu kadar basit.birde takıldığınız yerde size yardım edecek bir sürü arıdostu var.Zamanı geldiğinde yeni filimlerlede bu haber desteklenecek,kürdanlada transfer yapacağım.


Bu filim bizim ilk larva transfer filimlerimizden,çekime Murat Çakır'da gelmişti.Benim filim gayet yetersiz olmasına rağmen bazılarının ufkunu açıp,hatta açmakla kalmayıp anarı bile üretenler olmuştu.Bu sene kısmetse daha profosyenel çekimler yapacağız.Ben bu filimi yayınlayanana kadar larva taransferini bir Allahın kulu ne kimseye gösterdi nede böyle bir yayını yaptı.Şimdi degişik bir akımıda başlatmış olduk,yabancılar bile artık bu tip filimleri seri olarak çekip yayınlıyorlar.Bir işi ilk defa yaparken o kadar zorluklar oluyorki anlatamam,filim bence çok yetersiz çekimi ben yapsam,transferi kim yapacak,her yerede yetişememişiz geçen sene.
............................

9 yorum:

  1. o kadar güzel anlatmışsın ki ben bile anladım.Petek traşlamada işin püf noktası.bu sene bende deneyeceğim.Haberleri vede dersleri izlemeye devam.

    YanıtlaSil
  2. Petek traşlama işlemi işi kolaylaştıracak . Hala anlamayan varsa pes doğrusu. Hazırlanan yüsüklere bal sürme işini sonradan değilde yüsükleri hazırlarken kullanılan soğuk suyun içerisine bal damlatılırsa daha etkili oluyor.Daha önce ben denedim iyi sonuç aldım. Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Abi sanırım bu sene hemen hemen herkes ana arı üreticisi olacak bu gidişle,siz bir yandan Halil üstat bir yandan anlatımlar devam ettikçe
    gelde niyetlenme.Hayırlısı yaza bakalım, iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  4. Ali kardeşim, o kadar güzel resimleyerek anlatmışşsınki sana arı bakanı dememizdeki haklılığımızı gösterdin sağol.
    bende bu yaz kısmet olursa bu şekilde ana yetiştirmeye çalışacağım.yalnız arılığa gittiğin bir gün haberimiz olsunda
    yanınza pratik yapmak içirn staja gelelim.Güzel çalışmalarınızın devamı dileyiğle.Allaha emanet ol

    YanıtlaSil
  5. Abilerim zaten Halil'de bende herkes anlasın diye yazıp çiziyoruz.Bir işi başarmanın yarısı o işi yapmaya inanmaktır,yorumlardan anladığım herkes bu işi yapabileceğine inandı,istediğim buydu,gerisi kolay.Yazıya ufak tefek eklentilerim olabilir ama iskelet bu kadar.Anaarı üretme mevsiminde tekrar,yeni haber olarak yayınlarız,bizim adreslerimizi yeni yeni bulanlar var,herkes faydalansın.

    YanıtlaSil
  6. Resimler gözükmüyor üstad
    bir sorun mu var
    teşekkürler
    kal sağlıcakla

    YanıtlaSil
  7. Bende henüz anlamadım ama,resimler hiç biri açmıyor.Akşam Murat Çakır'a sordum nazar degdi dedi.Bayagı uğraşmıştım şimdi gene resimlere numara vererek tekrar yükleyecem.Daha önce bu resimlere sıra numarası vermediğime pişmanım,bir sürü uğraştıracak.Zaten şimdilik kimsenin işine yaramayacak,baharda yeniden yayınlayacaktım.

    YanıtlaSil
  8. merhaba arıcı dostlar yazılarınızı takip etmekteyim bende arıcıyım daha önce hazır ana kullanıyordum sizin resimlerden bu sene çok faydalandım istesem böyle bir kitap bulamazdım sizlere çok teşekür ederim yazılarınızın devamını bekleriz biz karaman arı yetiştiricileri birliğindeki arıcılarız herkese selamlar karamanlı taşkaleli arıcı ali tekinyer.

    YanıtlaSil
  9. Ali Abi merhaba;
    yazdığınız ve fotoğrafladığınız bilgiler ışığında bende kendi ihtiyacımız olan ana arıları üretme teşebbüsüne giriştim. söylediklerinizi harfiyet yaptım ancak uygulama kısmında hatalar vardı.
    bende buradan sizin blogunuzu takip edenlerle bu hataları yapmamalarını paylaşmak istiyorum. izin verirseniz.
    1- kovanda dip köşe her yere bakılması lazım günlük, c şeklinde yada daha yaşlı yumurta olmamalı, olurse ne olur? bütün memeler çıtada kendi başına sallanır, kimse dönüp bakmaz, kovandaki arılarda gider o yumurtalarda ana arı memesi yapar, sizde kovanı açınca bakınıp durursunuz,
    2- balmumundan yapılan ana gözleri kesinlikle kalın olmamalı, ben balmumu, su, balmumu, su diye birkaç kez tekrarlayınca, acayip bir kalın oldu,
    3- larva transferi sırasında sulu bal sütünü gözlere boşaltma olayında dikkatli olun, benim gibi foşşş diye enjektörü sıkarsanız, transfer yaptığınız larvalar yüzme bilmedikleri için boğulurlar, sizde oh ne güzel sütü de gözlere boşalttım havasıyla işlemi tamamladığınızı sanıp üç gün sonra hazırladığınız memelerin içinde hiçbirşey olmadan boş boş sallandığını görünce hayal kırıklığına uğrarsınız.

    o kadar özenip bezenip ana arı kutuları yapıp, transferde başarısız olmak beni yıldıramaz. bende kapanan ana gözlerinden büyük olanlarını alarak, hazırladığım ana arı kutularının içinde naklettim. 5 kutudan 4 tanesinin anaları çıktı, çiftleşti ve yumurtlamaya bile başladı,
    sizinle paylaşmak istedim.
    saygılarımla

    YanıtlaSil