20 Şubat 2008 Çarşamba

İLGİNÇ FİLİMLER VE RESİMLER

http://www.beebehavior.com//infrared_camera_pictures.php

Neler yazdığını merak eden varsa linkten o sayfaya ulaşabilirsiniz.


Yerler karlı,bunlar bir halt yapıyorlar ama anlamış degilim.

Bir sürü sayaç ve kovan içine giden kablolar.Pek bir şey anlamadım belki bizim Mehmet Nevşehir anlar baksın bakalım.

Bu resimde işçi arı yumurtayı alıyor ne işine yarayacaksa.Gerçi dün akşam bu resimi çözmeye çalışıyordı.Gerekli bilgiye ulaşırsa arkadaşlarımız altına not düşecem.Resimler ve filimler en altta linkini verdiğim sitede.










http://mkat.iwf.de/mms/metafiles/02000013350220000000_lo.asx


Bu filimde arılar nasıl boyanır ilgililere gösteriyorlar.Birde bir ara arılar kovanına dönerdi dönmezdi tartışmaları vardı.Böldügünüz arıları böyle boyayın sonra tartışırsınız::)) Aslında bir ara denk gelmiştim,o zamanlar resmi kopyalamak aklıma gelmemişti belkide kopyalamayı bilmiyorumdur.İşçi arıların boyandığı bir site vardı.Benim o resimlerden anladıgın dışarı suya kaç günlükken gider,nektara kaç günlükken gider,polene ne zaman gider öyle bir araştırmaydı.Arılar günlük boyanıyor kaç günlükken ne işleri yaparlar? Şimdi o siteyi bulamıyorum.


http://mkat.iwf.de/mms/metafiles/02000097840220000000_lo.asx

Bu filimdede arıların hijyenikligi anlatılıyor,birde larva üzerindeki varroa arıya nasıl geçiyor bakın.Vinap veya medya playerden izleyebilirsiniz.

Filimleri bu siteden aldım,başka şeylerde var şu an İlhami abi ve Selahattin abiler çözmeye çalışıyorlar::)) dil biliyorlarya

http://www.beebehavior.com//bee_behavior.php

2 yorum:

  1. ali abi,
    arilarin boyandigi filmi izledim. Orda anlatilanlar kisaca soyle: kovanin onune surup koyuyorlar sonra bunu bi kac metre kovandan uzaga koyuyorlar burdaki suruptaki arilari boyuyorlar. kovana donen arilarin yaptigi dansi inceliyorlar. sonra 100 m uzaga koyup dgisik renge boyuyorlar sonra 200 m sonra 500 m sonra 1000 m uzaga koyup bu mesafelerden degisik renk ile boyuyorlar. ve sunu kesfediyorlar kovana dnen arilar diger arilara bunun mesafe ve yonunu anlatiyor.arilarin 15 sn icersinde duzenli yaptiklari daireleri hesapliyorlar bunlar soyle; yicek kaynagi 100 m uzaklikta ise ari 15 sn de 10 duzenli daire yapiyor, eger 200 m uzaklikta ise 15 sn de 8 daire ciziyor, 500m uzakta 6 daire 1000 m uzaklikta 5 daire yapyor 15 sn de.Bunun sebebi ise nektar nekar uzaksa cizdikleri daireler buyuyor ve buna bagli olarak 15 sn yaptiklaridairelerin sayisi azaliyor. bunla ilgili bir grafik ciziliyor.
    sonra 1000 m uzakliktan gelen arilara yuk yapistiriyor, o metreden yuklu gelen ari ile yuksuz gelen ariyi kiyaslayip nekara enerji harcadiklari hesplaniyor' sonrada yon olarak nasil tarif ettiklerini falan anlatiyorlar. Bilginee....Bayagi ilginc ve guzel bir calisma..

    YanıtlaSil
  2. Saol Tuncay'cım,asıl konu boya falan yapacak olan olursa seneye nasıl boya yapılır,ben o bölümüde gündeme getirmiştim.Demekki kimsenin ilgisini çekmiyor arı veya anaarı boyamak.İlgine teşekürler.

    YanıtlaSil