6 Mayıs 2008 Salı

ANAARI ARICINI HERŞEYİDİR,YADA HİÇBİR ŞEYİ

Bu hafta sonu Murat Çakır misafirimdi.Sanal ortamda sürekli görüşmememize rağmen yüz yüze görüşmeler daha verimli oluyor fikir alış verişlerinde.Hem kovanlar açılıp bakılıyor hem herkes farklı şeyler yakalayabiliyor.Larva transferi yapmadan önce bir gün öncesinden kalan kovanlara bakımlarını yaptık,bazılarına katlar verdik.Bu arada Murat Çakırında bende bulunan kovanlarını kontrol ettik.Bir sürü değişik ırklar var arılıkta.Larva transferine geçtik larva alınacak kovanları açıyoruz,hava iyi değil 14-15 derece sıcaklık var yok.Larvaları aldıgımız arılar katlı ve bir sürü uğraşıyoruz genç larvalı çıta çekilecek.Murat dedi ki ya bu arılar karniyollardan daha sakin.Gerçektende bazı arılarım karniyollardan daha sakin.İçlerinde bazen hırçınlık yapanlarda var.Yada karniyol dediklerimiz ne kadar karniyol bilemiyoruz,yada elimizdeki yerli dediklerimiz ne kadar yerli,sonuçta elimizde acayip bir melez yığını var.

Ülkemizde arıların ıslahı yapılmamıştır.Bir ıslah çalışmasıda en az 4-5 yıl sürer bunuda göze alan özel kişiler çıkmıyor.Devlette yapmayınca müthiş bir verimsizlik yaşamaktayız.

Asıl anlatmak istediğim,benimde arılarım var sizinde arılarınız var. Bir anaarı vardı ruşette,eylül oğlularından dı.Bunu ruşetten kovana aktarmıştım bir çıta arıya.Kışa iki çıta girdi,bahara bir çıta çıktı zaten kışın ölürse ilk bu ölür demiştim ölmedi.Baharın sadece bir çıtaya yarım yamalak yavru yapmış tamda saramıyor,o çıtayı alıp bir çıta çıkmaya yakın kapalı yavru verdim.Diğer kovanlarla aynı beslemeyi sürdürdük.Şimdi bahsettiğim arıyı Murat Çakır’a gösterdim arı dokuz çıtada.Diğer tarafta 4-5 çıta arımız vardı,ancak onlarda 7-8-9-10 oldu.Bir sorun olduğu ap açık ortada.Nende bir çıta arı böyle fırladı da ötekiler ite kalka gidiyor. Sorun kalitesiz analarda,malisef.


Geçen sene ilk defa anaarı ürettim ve neler çektik herkes gördü.Hiç kimse bana yardım etmedi,deneye deneye mos mor ola ola ortaya en sonunda anaarılar çıktılar.Fakat hala anaarı üretiğime kendim bile inanmadım,parayla isteyenler var,veremiyorsun ya kalitesizse bir sürü soru işaretleri.Bir kaç yere verdik bakın bakalım bu anaarılar.Halada yav anaarının bir yerinde
eksiklik varmı diyede şüpe içindesiniz.Murat’a bir yerli birde Kafkas melezi verildi.Kafkas Melezi 7 çıta bal yapmış kışa 2-3 çıta girdi ve çıkamadı öldü.Yerli ne kadar bal yaptı bilmiyorum ama kışa güçlü girdi ve güçlü çıktı şimdilik 20 çıta üzerinde bir arı.Şu an bulundugu arılıkta 200 kovan içinde tekmiş::))


Kayseride 4 adet anaarımız var,4-5-6-8 çıta çıkmışlar bahara.Biride sezon içinde geçen sene oğul vermiş demekki anaarının biri iyi degildi.İlk sene oğul verdigine göre öyle yorumlamak lazım.Sonuçlara gelirsek.Bir sürü arımız var elmizde,bir sürüde dengesiz grafikler.Fakat kaliteli anaarılar üretmek için,yüksek sayıda işçi arılara ve genç larvaya ihtiyaç var.Bu iş bu kadar basit ama hala farkına varamıyoruz.
Oğullardan anaarılar topluyoruz,zayıf arılara çok meme veriyoruz,anaarı bizim arıcılıkta her şeyimiz,bunu hala anlayamadık gitti.Anaarı ürececekseniz bir kovandan vaz geçemezseniz bir sürü hurda arılı kovanlarınız olur uğraşır durursunuz.Anaarı üretiminde artık sıkıntı kalmadı her türlü anaarı üretimi anlatıldı yazıldı çizildi ama eski huylarımızdan vaz geçemedik gitti.Üç sene öncesi belirledigim iyi dediklerim hala iyi ve hepsindede kat var,kalite iyi ahlak gibi bir şeyheralde, kelime bulamadım iyimi anlatmak için.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

12 yorum:

  1. Sayın bakanım çok doğru söylüyorsunuz başarı kesinlikle ana arıya bağlı 1 yaşındaki ana ile 2 yaşındaki ana arasında bile gözle görülür bir fark oluyor. Okuduğum bir yazıda aşılanacak larvanın 10 saatlik yaştan küçük olması halinde arılar tarafından daha yaşlı larvalara oranla daha çok kabul gördüğünü ana kalitesinin büyük ölçüde arttığını söylüyor.10 saatten küçük larva da kıl gibi birşey oluyor. Bu larvayı sakatlamadan aşılamak büyük marifet istiyor.Ben bu yıl buna dikkat ettim 32 aşıdan ancak 22 tanesini tutturabildim.Aşı aletinin büyük önemi var iyi birşey olması lazım.Larva kaşığı yapmak için dört beş saat uğraştım. Çin kaşığıyla bu larvanın aşılanacağını zannetmiyorum.Siz ne tür larva kaşığı kullanıyorsunuz? Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Sayın Türk ana arı yetiştirme kursları hakkında sayın İlçe Tarım Müdürümüzle görüştüm yanlış hatırlamıyorsam Mersinde ve Orduda 1 ay süreyle tatbiki kurs veriliyormuş,bu şık biraz zor ihtimal,Yalovadan Sayın Hüseyin Balkaya ile temasa geçtim olumlu yaklaştı,fakat şu anda AB ve Marmara grubunun açmış olduğu arıcılık seminerinden dolayı Kırklarelinde seminer veriyor,Yağcılarda yapabiliriz demişti,bu anlattıklarım ana arının ve yetiştirmenin önemini sanırım anlatıyor.Bu işin uzmanından mutlaka teknik bilgi ve tecrübeleri almak gerektiğine inanıyor,sevgiler sunuyorum.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Ali bey son derece haklı ve gercekleri ortaya koymuşsun güzel bir yazı olmuş bu güne kadar devlet destek verdi bizde bol bol ne oldugunu bilmedigimiz ana arıyı satın aldık kafkası sıcak bölgede ege arısını erzurumda kullandık ne dur diyen ne konuyu acıklayan çıktı ve el birligi ile arılarımızı yozlaştırdık bölge arıları soyka arılara dönüştü şimdi destek kalktı ana satanlar fiyatları ile o bol kazanc peşinde koşarken katrettigimiz arıları bölgelerde ne kadar verimli ve başarılı çeteresini tutmadan kullanılmasına izin veren bakanlık yetkilileri bu yozlaşmanın sorumlusu olduklarının bilincinde olarak konuya sahip çıkmalı ana arı üretim eğitimini belirli illerde tekelleşmeden çıkarıp il ve ilçelerde verilip her arının kendi bölgesinde üretilerek gelişip yozlaşmanın önüne gecilmelidir
    KOLAYGELSİN

    YanıtlaSil
  4. Şekerli abi konuyu herkesin anlayacağı şekilde izah etmeye çalıştım,herkeste iyi ve kötü arı var.Yani gelişen ve gelişmeyen diyeyim.Anaarı üretmekte ben çin kaşıgı kullanıyorum,sulu aşılama yaprsanız larvayı bıtrakmak minicikte olsa bırakması kolay oluyor,dediginiz gibi miniklerin tutması zor biraz yaşlı larva aldınızmı hepsi tutuyor.Ama petek traşlandıktan sonra minicik larva herşeyle alınır,makinalarımız yetersiz,dediklerimin filminide çekecem onuda herkes görecek.En son ben bir haber yapmıştım haber yabancı kaynaklıydı ve tercüme yaptırmıştım orada da 10 saatlik larvalardan en kaliteli anaarılar üretilir diyordu.Daha küçükler ise transferde zarar görüyormuş,yani larvayı sakatlıyorsun.

    İlhami abi senin yorumuna gelince,bana anaarı üretiminde eğitim vereceklere eğitim verecek düzeydeyim.Bize eğitim verenler bizim kadar arıyla haşır neşir degiller.En son Bursa'da gördük bana bir katkısı olmadı,biz her akşam sanalda konuştuklarımızın tekrarını yapıp geldik Bursa'da.Belğe için kurs alınabilir,yoksa benim eğitime ihtiyacım yok,cihazı ayarlayayım kurs almadan süni döllemeyide yapacam inşallah.Yeterki insanda azim olsun.


    Pınarhisarlı abime gelincede abi teşvikleri haksız aldık belamızı bulduk.Teşvik ilaçtı memlekete ama yerinde kullanılmadı.Anaarı üretmeden fatura üstünden teşvik alırsan,yada sinek gibi anayı üretip sayı doldurmaya çalışırsan olacagı buydu.Biri usülsüzlük yaparken digerleri seyrederse bela herkese gelir.Haksı hakedilmeyen şeyler pistir,haram diyecem başka yerlere çekiliyor açıklama için başka kelime arıyorum.Pislikte tuvalette olur,pisligin ne azı nede çoğu yenir.Bu böyle bilinmeli.Adam diyorki ya ben az aldım.Ben almadım diyemiyorda diyorki ben pislikten şu kadar yedim savunma bu.Hak edip herkes alsın buna kimseler bir şey diyemez.Ama bizde haksızlara bir şey denmiyor gariplik burada.
    Ne yorum oldu be,bu daha çok su götürecek gibi.

    YanıtlaSil
  5. Sayın Türk benim kastettiğim tüm arıcıların teknik konularda bilgi sahibi olmaları,üniversitelerin amacı yol göstermek ,yön vermek ,gencecik insanları okutup faydalanmadıktan sonra eğitimin ne önemi var.Paylaşmak ve aktarmak çok önemli pratik bilginin yanında teknik ayrıntılarda önemli bana göre,tamamlayıcı unsurlar.Sizin veya benim bilmem birşey değiştirmiyor,insanın içi burkuluyor anasız kovanların sönmesine veya uyum sorunundan dolayı kaybedilmesine.Elbirliğiyle bu sorunları çözmemiz lazım,nereden ne gerekiyorsa temin edip zararları en aza indirmezsek ileride durumların hiçte iyi olmayacağını söyleyebilirim.Sorunsuz ,kayıpsız dileklerimi arıcılıkla uğraşan tüm kişilere iletiyorum.Kolay gelsin iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  6. İlhami abi ben ne diyorum sen ne diyorsun.Geçen sene binlerce kovan söndü.Bu senede söndü.Hangi ünüversite araştırma yapıpta şundan oldu dedi.Varmı bir açıklama.Yol gösterecekmiş nerde gösterecek.Ben burada yuvarlama yapmadan yazı yazıyorum.

    Yorumlar yazılara katkı yapmak ve eksiklik varsa bilenler tarafından giderilmek içindir.Ben bakıyorum yorumlara kolay gelsin saygılar selamlar.Bizim katkımız bu kadar.


    Ama işten anlayanlar o haberde bir sorun varsa mudahale ediyor,anlamadıgı varsa yorumda soruyor işin özü bu.

    Bunu derken birbirimize hiçmi takılmayacaz sevenler birbirleriyle şakalaşır takılır,bir şey almışsa hayırlı olsun demeli.Ama genele baktığımızda yorumların içi boş.

    Bizim en begenmedigimiz blogumuz Türkiye'deki en iyi ünüversiteden iyidir.En basit örnek,en begenmedigin bloga girdinmi diger sitelere ulaşırsın ve sorununu çözersin.Üniversiteler hangi sorunumuzu çözdüki.Ben işin halledilmesi için sonuçlara bakarım.Elinde az bir bilgi olanların,durumunu gördük bir kaç hafta önce.(diplomalı)

    Ben bu yazıyı yazarken anaarı üretmenin kolaylıgı ve gerekliligini anlatmak için yazmıştım konu nerelere gitti.

    YanıtlaSil
  7. Yukarıda ki yazıyı okuyunca şöyle bir düşündüm. 1990 yılından beri arı ile uğraşıyorum.Arıcılık konusunda o kadar kitap okudum bundan 2 veya 3 yıl öncesine kadar bilgimin çok kıt olduğunun farkına internet ile tanışınca vardım.Hangi bilim adamımız arıyı araştırıp hangi kitabı yazmış.Genelde yabancı yayınlar okunup kafalarına göre yorumlanıp kitap yazılmış.Yada arıcılık bilgisi olmayan tercümanlar tarafından hatalar ile dolu tercümeler yapılmış.Şu anda arıcılık kurslarında 20 veya 30 yıllık kitaplardan bilgi veriliyor.Sayın Mehmet Yüksel bey Almanyada gittiği arıcılık kursundan zaman zaman bilgiler aktarıyor aramızdaki fark hemen ortaya çıkıyor.TRT de haftada bir gün yenilikler takip edilerek arıcılar bilgilendirilse kötümü olur.Şu larva aşılamayı daha önce bilim adamları televizyonlarda uygulayıp gösteremezlermiydi? Bilenlerde kendine sakladı. Ama bu işi herkes öğrenirse ürettikleri sinekleri satacak kimseyi bulamazlar.Sayın Türk bu işi uygulamalı yapıp bu işin bu kadar kolay olduğunu gösterene kadar defalarca kitaplarda okuduğumuz halde kaçımız yaptık.Sayın Türk biz arıcılara yol gösterdin Allah senden razı olsun.Yalnız zannedersem çok düşman kazandın. Ama düşmandan çok daha fazlada dost kazandın.Kazandığın dostlardan biri de benim.Edirne'de bir dostun olduğunu da Lütfen unutma !!!

    Ali Şekerli

    YanıtlaSil
  8. adam kümesteki horoz yaşlanınca genç bir horoz almış genç horoz havalı havalı kümeste geziyorken yaşlı horoz yanına yaklaşmış demişki bak genç arkadaş ikimiz bir kümeste olmaz bir koşu yarışı yapalım kazanan kalsın kaybeden gitsin tamammı. Genç horoz kendine güveniyor ya tamam demiş. Yaşlı olan ama demiş malum ben yaşlıyım bana 10 metre avans ver karşı duvara kadar koşalım. Genç horoz bunada tamam demiş başlamışlar koşmaya. Çiftliğin sahibi bakmış yaşlı horoz önde genç horoz arkada yahu demiş bu kaçıncı horoz tavukları bıraktı yaşlı horozu kovalıyor buda sapık çıktı deyip genç horozu kesmiş. Bilmem anlatabildimmi:)

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem abi yorumu yanlış yere yazdın.Bu yorum bir alt taraftaki haberi yazıldı sanırım.Ama cevap bu degil be abi.

    YanıtlaSil
  10. ali abi yazınız içten ve samimi olmuş.yazının içeriği ve başlığı birbirine uymuş. ali bey türk arıcılığınıza büyük katkılarınızdan dolayı teşekkür ve tebrik ederim. başarıların devamı dileğiyle

    YanıtlaSil
  11. Kürşat abicim sen ne yazarsan yaz,anlamayanlar olduktan sonra boş.Biz bu hafta sonu Murat Çakır'la bayağı sohbet ettik,Murat Çakır derki yaptığımız işin boyutu çok büyük.Bunuda yılardır arıcılık yapanlara bakarak görebilirsiniz.Anadan babadan ve dededen arıcılık yapanlar aynen devam ediyorlar.İnternet veya internet kullanan arıcılarla tanışmadıktan sonra dedelerinin yolunda devam etmeye, devam edecekler.Hep yerimizde saydık durduk.Ama benim başarılı olup herkesi anaarıcı yapmam küçümseniyor,diploma yokya heralde ondan.Ama geçmişe göz atarsanız gelinen noktayıda görmüş oluruz.Ben ne biliyorsam siteler burada,sizde her şeyi görüyorsunuz ve giriyorsunuz.Gitte ünüversitenin birine bir gir bilgi al bakayım.Bu işler lafla,ilerde olacakla olmuyor olmuşlara bakmak lazım.

    YanıtlaSil