6 Nisan 2008 Pazar

BU GÜNLERDE BAZI ARKADAŞLARIMIZA LAZIM OLACAK BİR YAZI.

OĞUL PROBLEMİ
Oğul arıcılıkta istenmeyen bir hadisedir.Tüm planlarınızı alt üst eder.Arınızın oğul a gittiğini fark ettiniz,atçınız kovanı bir sürü ana memesi başlanmış ve içindede larvaları var.Burada ilk yapılması gereken,hemen kovanın anaarısını bulup birkaç çerçeve arıyla başka kovana alınması lazım.

Neden başka kovana alıyoruz derseniz.Arı artık kafaya bir şeyleri takmış,yer sıkışıktır,anaarı yaşlıdır,arınızın cinsi oğla meyillidir bir sürü sebepleri vardır.Anaarıyı başka kovana almadığımız müddetçe oğul a gitmeye kalkan kovana hakim olma şansımız yoktur.Memeleri siz bozdukça o yenisini yapacak çünkü anaarı içerde yumurta atmaya devam ediyor.

Anaarıyı aldık başka kovana,gelelim eski kovanımıza.Eski kovanda ne yapmak istediğimize karar vermeliyiz.sadece bir yeni ana olsun derseniz.Memelerin bazılarının kapanmasını bekleyin.Bazı memeler kapandı,ilk yapacağımız iş bir çıta da bir açık bir kapalı anaarı memesi bıkarak,diğer memelerin tamamını bozmalıyız.Burası çök önemli ilk önce kalanları ayarladıklardan sonra tüm memeler bozulacak.Başıma geldi memeleri bozarak gidiyorum son kalan çıtalardan ana memesi çıkmadı.Onun için kalacak memeleri ilk önce belirliyorsunuz.


Bir başka alternatif ise genç anaarılara ihtiyacınız var.Bu durumda ise gene anaarıyı kovandan aldık,o anaarı faaliyetine devam etsin,değiştirecek bile yeni anaarılar eşleşip gelene kadar eski anayı kullanalım.Bu durumda genç anaarılarımızı şu şekilde elde etmeliyiz,ana memeleri kapandı,her memeli bir çıtayı başka kovanlara koyarak kaç tane istersek o kadar bölersiniz arınızı.bir sürü genç ve arılarınızın seçtiği anaarılarınız olur.Eşleşip gelenleri isterseniz yaşlı anaarılarınızı imha edip yenisini verirsiniz yada bulundukları yerde besleyerek gelecek seneye hazırlarsınız.Bir başka konu ise eski kovandan anaarıyı almaz isek.Arımız oğul verdi bizde arılıkta değiliz,hazır yumurta atan anaarımız gitti.Birde arıyı bal için hazırlıyorsak,artık bu kovandan balda almamız imkansız,nedeni ise bal veya nektar akımına arıyı hazırlayacağız.Bu hazırlıklar bir takvim içinde olmalı.Bu gün atılan yumurtadan çıkan arımız en az 40 gün sonra bize tarlacı olacaktır.Oğul a giden arımızdan anaarı 16 günde çıktı,bir hafta dinlendi,bir haftada eşleşip yumurta atması sürdü ,şu ana kadar 1 ayımızı kaybettik.Bu anaarı ilk atığı yumurtada 40 günde tarlacı olacak,bu tür kovanı takviminize uyduramazsınız.Bana göre bu kovan sezonu kapattı ama seneye çok iyi bir kovan olur.


Bence en iyi yapılması gereken şudur,bal için hazırlanıyorsak.Anaarıyı başka kovana aldık,o birkaç çıta arıyla faaliyetine devam etsin.eski kovanda da bir düzenleme yaptık,bir açık birde kapalı meme bıraktık,artık eski arı bu iki memeye mahkum,birini seçecek oğul verme şansı yoktur.Eski kovanımız bu memelerden birini seçti,anaarıda eşleşip yumurta atmaya başladı,bu sırada da nektar başladı,hemen eski anaarı imha edilip kovanlar birleştirilmeli,hem bal alırsınız hem de kovanınızda yeni anaarınız olur.


Bunların hiç birini yapmazsanız başınıza şu gelecektir.Elimizde sağlam bir arımız vardı,baktık oğla gidiyordu,dedik ki oğul versin.Arımızda oğul verdi bizde bir terlik oldu oğlu kaçırdık,sağlam arımız yarım arı oldu.Anayı başka kovana alsaydınız iki arınız olurdu.Bu anlattıklarım hep yeni arıcılara yönelik aşağı yukarı tüm seçenekleri verdim.Ben ana üretecek olsaydım o kovandan anaarı üretmezdim seçtiğim ve bildiğim arılardan ana üretirdim.Burada anlatmak istediklerim yeni arıcıları ilgilendirir.Sonuçta oğul bulan için çok iyidir ama arıcı için oğul kaybı berbat bir şeydir.

http://organikaricilik.blogspot.com/

Not.Elimizdeki yumurta atan anaarıyı yeniler eşleşip gelene kadar kullanmalıyız.Bir anaarının eşleşip gelecek, gelememe durumuda var tabi.Yumurta atacak ilk yumurta 40 gün sonra tarlacı olacak.Bu süre içersinde elinizdeki anaarı ne kadar kötü olursa olsun onu çalıştırın derim.Yağmasada damlaması yeterli.

Başka bir not.Bazıları birde tanımıyoruz benim günlükten resimleri alıp,kendi resmi gibi kullanmış,bunlar içinde resim sitesinde yeni resim ve yazı yazdım.

http://gebzeliariciali.blogspot.com/
Seçtiğim resimleri attıgım günlük.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

4 yorum:

  1. Çerçevelere tel germek için takılan sarı yüksüklerden aradığınızı duydum onlardan bizdede var.Montlara falan takılan çıtçıtların 1 cm uzunluğundaki erkek olan parçası o işi mükemmel görüyor.Ben istanbuldan sadece erkeğini aldım. Poşetin içinde 1800 tane falan var 10 ytl. Tel germe aparatı temel petekte 15 ytl yüksük ile aparat kullanıldığında mükemmel sonuç veriyor.

    YanıtlaSil
  2. ANLATILMAK İSTENEN ANLATILMIŞ FAZLA SÖZE GEREK YOK BU BİLGİ İLE FİZANA GİDİLİR KOLAY GELSİN

    YanıtlaSil
  3. Ali abi, bu yazını geçen hafta yazsaydın ya, bazı bölgeler sizden önde gidiyor biliyorsun.Kendi bölgende olup bitenleri düşünme bence sadece.Yoksa bizim için iş işten geçmiş oluyor.Pratik bilgileri teoriden bilmek başka bir de tam zamanına uydurarak uygulamak başka.Ders niteliğindeki yazılarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Ugur'cum şimdi yorumlarım olan siteye baktım bu yazıyı 13 aralık 2007 de yazılmış.Ayrıca bu yazının tamamı beyazkovan com da var.Şimdi biz ne kadar tecrübelerimizi yazsakta insanın başına gelmeyince başkasının tecrübesi bir başkasına hikaye geliyor.İki gündür nasıl tırmaladın ama::))

    Birde yazının başlığın tıklarsan yorumlar sitesine gidersin zaten.Bazı önemli gördüklerimi bu siteye atmaya başladım uzun zamandır var zaten.

    Birde bu yazıda gene eksiklikler olabilir ama her şeyi anlatmaya çalışmıştım,bir daha bu durumlara düşmezsin artık,nedeni sende artık ağaçtan düştün ::))

    YanıtlaSil